Faci ce vrei, dar știi ce faci?

În alte circumstanțe avântul războinic al românilor ascunși în spatele tastaturilor m-ar fi amuzat; din păcate, pe fondul unei cenzuri informaționale cu privire la conflictul din Ucraina, care nu ne permite accesul decât la punctul de vedere al Kievului, riscăm să cădem într-o capcană cu consecințe grave.

Desigur, toate televiziunile ne prezintă victoriile nemaipomenite ale bravelor forțe ucrainene; cine nu caută surse alternative de informație rămâne cu impresia că rușii iau bătaie pe toate fronturile și nu trebuie să ne facem griji; ba chiar am putea să le dăm și noi câteva șuturi în fund, nici nu trebuie să ne mai luăm măsuri de precauție.

Din păcate, aceast gen de socoteală, împărtășit de destulă lume, care nu are experiența cititului printre rânduri, a descifrării unei hărți și a celei mai simple analize a raporturilor de forță, riscă să ne transforme în țintă. Conflictul, deocamdată localizat la partea de est a Ucrainei (chiar dacă mai zboară câte o rachetă și în vest), se poate transforma foarte ușor dacă nu ne astâmpărăm cu jocurile noastre tembele de a băga bățul prin gard.

Pentru că, în acest moment, în ciuda bravadei afișate de Zelensky, în ciuda propagandei care se apropie de absurd, în ciuda ajutorului militar primit de Ucraina, situația de pe front nu-i este favorabilă. Mai mult, țara apelează la măsuri care cu greu s-ar mai putea numi democratice: a interzis partidele de Opoziție, a introdus cenzura oficială a știrilor, serviciile de securitate arestează pe oricine spune ceva nasol pe rețelele sociale, sunt arestate persoane pentru vini imaginare, se confiscă mărfurile aflate în tranzit ale unor țări străine…

Înainte de a ne repezi cu capul înainte într-un conflict care nu doar că nu e al nostru, dar pentru care nici nu suntem pregătiți, ar trebui să analizăm cu grijă situația. Spre deosebire de Ucraina, care avea o Armată performanță și bine dotată (și care abia mai rezistă după trei săptămâni de atacuri), noi suntem departe. Și ca dotare, și ca personal dar și ca posibilități de mobilizare.

Uităm prea des că am pornit total nepregătiți în două războaie mondiale și că doar entuziasmul nu a tinut loc de arme și pregătire.