80% din hainele adunate de un ONG polonez pentru refugiatii ucraineni sunt deseuri textile

0
3

11 tone – aceasta este cantitatea de deșeuri textile selectată de organizatia “Ubrania do Oddania” după organizarea unei colectări pentru refugiați în Varșovia, anunta Interia.pl. 80 la sută articolele aduse erau textile improprii folosirii – spune Interia Zosia Zochniak, cofondatorul inițiativei. În fiecare zi, primește întrebări de la organizatorii de strângere de fonduri din toată Polonia ce să facă cu astfel de deșeuri.

Depozitul de pe strada Bokserska 64 din Varșovia, sediul “Ubrania do Oddania”, a devenit un punct de colectare a donațiilor pentru refugiați în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina. Locuitorii capitalei l-au umplut la limita. Această acțiune a devenit una dintre cele mai promovate de pe web.

Din păcate, doar o parte din ceea ce era depozitat în depozit putea fi dat celor nevoiași. “Până la 80 la sută din lucrurile aduse de locuitori erau materiale textile care nu puteau fi folosite – spune Interia Zosia Zochniak, co-fondatorul “Ubrania do Oddania”. Initiatorii colectei nu au inchis ochii la tricourile murdare sub brat, nasturii rupti in pantaloni, buzunarele perforate sau pantofii murdari. “Ce ar putea fi salvat, am salvat. Totuși, am mai obținut 11 tone de deșeuri textile” – recunoaște interlocutorul nostru.

Nu este singura organizație care a selectat cantități mari de deșeuri textile după ce a colectat fonduri pentru refugiați. “În fiecare zi organizatorii de strângere de fonduri mă contactează și mă întreabă ce să fac cu hainele care sunt inutile . Și aceasta este problema” – comentează Zosia Zochniak.

Ministerul Climei și Mediului spune: „Dacă unele dintre articolele donate, în special haine uzate, textile, sunt considerate de către organizatorul colectării drept deșeuri, acestea ar trebui să fie predate unei entități care deține autorizațiile corespunzătoare în acest sens”.