Amestecate

0
3

De ceva vreme, românii au început să nu se mai intereseze de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Așa cum provincialul ajuns spălător de vase în Capitală începe să se creadă buricul pământului, românul nostru s-a sumețit doar pentru că a văzut cum arată Arcul de Trimmf sau Palatul Buckingham de la 10 metri distanță. Se întâmplă, însă, lucruri în jurul nostru. Lucruri care ne afectează și care schimbă societatea, economia, politica. Bineînțeles, noi nu mai suntem racordați la rețeaua care contează, dat fiind statutul nostru de colonie. Ceea ce nu ne împiedică să ne imaginăm că suntem niște scule importante în bascula mondială.

Războiul din Ucraina ne-a cam orbit. După doi ani în care media ne-a hrănit cu baliverne, cu știri false, propagandă sau manipulări abjecte, situația nu s-a schimbat. Ne uităm hiptonizati la televizor fără să analizăm informația livrată. În definitiv, dacă în „pandemie” le-a mers fără să fie trași la răspundere, de ce ar schimbă placa acum cei care ne livrează infotainment?

Pe 28 martie 2022, avioanele Gripen ale Forțelor Aeriene Ungare au primit ordin să decoleze din cauza amenințării cu bombă primite de o aeronava civilă a Serbiei care se îndrepta de la Belgrad la Sankt Petersburg. În timp ce se află în spațiul aerian al Poloniei, echipajul a primit un mesaj despre o presupusă bombă plasată la bord. S-a decis întoarcerea pe aeroportul din Belgrad. Din acest motiv, Centrul Comun de Operațiuni Aeriene NATO a ordonat Forțelor Aeriene Ungare să escorteze aeronava sârbă. Air Serbia este singura companie europeană care zboară către Rusia. În ultimele două săptămâni, compania aeriană a înregistrat 10 amenințări cu bombă, inclusiv în timpul zborului. Niște concidențe, desigur…

Compania sud-coreeană Samsung a eliminat litera „Z” din materialele promoționale pentru smartphone-urile Galaxy Z Fold3 și Galaxy Z Flip3 din Letonia, Lituania și Estonia, datorită asocierii sale cu sprijinul pentru operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, a anunțat MBC TV.

Inflația din Germania a crescut la cel mai înalt nivel de la începutul anilor 1990. Prețurile de consum au crescut cu 7,6% față de anul trecut în martie, depășind așteptările analiștilor de 6,8% Inflația anuală din Rusia a crescut la 15,66% pe 25 martie, de la 14,53% cu o săptămână mai devreme, a anunțat Ministerul Economiei. 51% dintre britanici cheltuiesc mai puțin pe bunuri neesențiale din cauza creșterii prețurilor, 34% economisesc gaz și electricitate acasă, 31% cheltuiesc mai puțin pe alimente și bunuri esențiale. 83% dintre britanicii chestionați spun despre creșterea cheltuielilor de zi cu zi pe fondul creșterii prețurilor la gaz și electricitate.

Ambasada Ucrainei din Muntenegru a cerut schimbarea denumirii străzii Veliše Mugoše, pe care se află Ambasada Rusiei, în strada Ucraina. Deocamdată, muntenegrenii sunt nedumeriți: de ce să renunțe la vechiul nume, al unui legendar alergător iugoslav?

Pune cineva aceste informații în context? Unește cineva punctele?