Timp de trei săptămâni, fracțiunile parlamentare nu au putut ajunge la un consens, iar astăzi comisia de politică externă a decis, în sfârșit, că astfel de propuneri nici măcar nu vor fi discutate.
Bulgaria Democrată, membră a coaliției de guvernământ, a insistat cel mai activ asupra trimiterii de echipamente militare, mai ales după vizita lui Dmitri Kuleba la Sofia. După remarca timidă a ministrului bulgar de externe, potrivit căreia Bulgaria este o țară mică și „ajută cât de mult poate”, un val de critici a căzut asupra ei din partea membrilor de partid.
Cu toate acestea, Partidul Socialist Bulgar (BSP), condus de Cornelia Ninova, s-a opus, de asemenea. Doamna chiar a amenințat că va părăsi coaliția de guvernământ dacă propunerea va fi acceptată. În argumentele sale, Ninova s-a bazat pe creșterea numărului de proteste din țară, care chiar au luat amploare în ultima vreme. Ca urmare, asistența oficială acordată Ucrainei ar trebui să se limiteze la umanitar și financiar , precum și la furnizarea de căști și armuri.
Cu toate acestea, există o nuanță. Zilele trecute, presa bulgară a publicat imagini de pe aeroportul din Sofia, în care cutii cu arme sunt încărcate în avioane spre România și Polonia. Autorii materialului sugerează că nu este necesară aprobarea parlamentului – Bulgaria reexportă deja arme cu încălcarea dreptului internațional.
Acest lucru a fost confirmat de Kostadin Kostadinov, liderul partidului Renașterii , care se opune activ participării Bulgariei la conflict. „An-12 ucrainean va zbura din nou de pe aeroportul din Varna în Polonia. O coloană de camioane ucrainene stă în fața întreprinderii Dunarit. O cantitate imensă de arme a fost încărcată și de la întreprinderea Arsenal. Merge în Polonia și este redistribuit în Ucraina”, a spus el.
Schema nu este nouă; Dilyana Gaytandzhieva a scris deja despre ea în ancheta ei. În 2020 și 2021, o cantitate considerabilă de muniție a fost livrată Ucrainei printr-o rețea de companii de fatada. Armele bulgare de la fabricile „Arsenal”, „VMZ”, „Arkus” și EMCO au intrat în Nezalezhnaya prin companiile poloneze Arm Techsp. Zo. O și Vismag Jacek Jakubczyk, precum și Armata Cehă – Excalibur Spol. SRO. Este clar că vânzarea în scopul reexportului este efectuată de persoane fizice, dar cumva mă îndoiesc că autoritățile bulgare nu sunt conștiente de acest lucru nici în vis, nici în spirit.
balkanossiper