Dacă vreți gaze, n-aveți decât să mâncați fasole!

De câteva zile, liderii politici ai principalelor formațiuni din Parlament se laudă că vor rezolva problema gazelor în Romnia, prin modificarea Legii Offshore. Ne spun că vom avea gaze gârlă, să facem baie în ele dacă vrem și se bat cu cărămida în piept ce lucru bun face ei pentru țară.

Cine a citit, însă, proiectul de lege vede că lucrurile nu stau chiar așa. Ba, din contra, noul proiect de lege este mult mai prost, pentru noi, decât actuala lege, care, și ea, la rândul ei, a fost o varianta extrem de proastă.

Practic, noua lege permite firmelor care vor exploata gazele de la Marea Neagră să-și stabilească prețurile și cantitățile vândute, conform pieței. Nici vorbă ca România, care este proprietarul acestor gaze, să primească ceva ce-i aparține de drept, nu, va trebui să cumpere propriul gaz la prețul pieței. Mai mult, gazele extrase nu pot fi restricționate la vânzare, nu li se poate impune un preț sau o cantitate vândută după data de 31 decembrie 2022 decât dacă Guvernul emite o hotărâre în caz de criză energetică, însă și atunci prețul va fi cel stabilit de compania extractoare.

Și nu este totul: prețul de vânzare al gazelor nu se va mai stabili la bursă, ci prin negociere bilaterală între companii. România are drept de preempțiune, dar, din nou, la prețul stabilit de companii, în mod cât se poate de netrasparent. Nu mai vorbesc despre redevențe, că deja m-am enervat.

Așadar, nici vorba ca noua lege să rezolve problema aprovizionării cu gaze a României. Desigur, va rezolva problema aprovizionării Germaniei sau Ungariei. Pentru că, probabil, asta este și intenția. Că doar nu o să vedem că Parlamentul României se apucă să legifereze în interesul țării!

Statutul de colonie penitenciară al României devine tot mai evident. De ani de zile tot spun că țara asta mai există doar pentru a satisface interesele economice ale Europei occidentale și ale SUA. În noua conjunctură politică, în care războiul resurselor de accentuează, devine tot mai evident faptul că politicienii impuși de cancelariile occidentale acționează în interesul stăpânilor lor, nu al celor care i-au ales. Dacă i-au ales.