Premierul sloven care a promis S300 ucrainenilor a pierdut alegerile

0
3
Janez Janša la Kiev

Premierul sloven, Janez Janša, a pierdut alegerile parlamentare. Partidul sau a ocupat locul al doilea cu 23,53% din voturi și 27 de locuri în parlament.

Primul loc a fost obtinut de Svoboda , condus de omul de afaceri Robert Golob, care a primit 35,54% din voturi, adica 41 de locuri în parlamentul de 90 de locuri al țării si va face alianta cu social-democrații (6,65% din voturi și 7 mandate).

Conform VestnikSrb, Golob a promis că va aborda mass-media care în mod deliberat „adaugă combustibil focului, fie că este vorba de o luptă politică sau de conflictul din Ucraina ” . Robert Golob este o față relativ nouă în politica slovenă. Fostul șef al companiei energetice de stat GEN I a intrat în politică abia anul trecut, dar în scurt timp a reușit să unească în jurul său toate partidele de stânga și „verzi”.

De cealalta parte, Janez Janša, de la Partidul Democrat Sloven, a fost acuzat că l-a imitat pe Viktor Orban și că a încercat să instaureze autoritarismul pe linia modelului maghiar. El a incercat sa se foloseasca de conflictul din Ucraina pentru a-si recastiga popularitatea. S-a dus la la Kiev și a amenințat că „nimeni în Europa nu va plăti gazul în ruble”, a predat Ucrainei circa 40 de tancuri iugoslave M-84 și a promis ca va livra sisteme S-300 (pe care Slovenia nu le are).

Dar alegatorii, conform sursei citate, ii reproseaza doua lucruri: faptul ca a permis coborarea steagului de la ambasada din Kiev pe motiv ca seamana cu cel rusesc si cresterea preturilor la alimente și energie electrică, care se vor tripla de la 1 mai.