Razboiul simbolurilor

0
2

Autoritatile letone au incercat sa interzica cetatenilor sa depuna flori, de 9 Mai, la monumentul soldatilor sovietici. Cum nu s-a putut impiedica acest lucru, a doua zi, din ordinul primarului orasului Riga, florile au fost stranse cu un tractor si aruncate la gunoi.

Seara, insa, o mare de oameni a venit cu flori noi la monument. Fortele de ordine au creat un zid viu intre cetateni si monument, incercand sa impiedice depunerea de noi flori.

Astazi, Parlamentul leton a ridicat restricțiile legale cu privire la posibilitatea demolării monumentului. Deputații letoni au aprobat un proiect de lege pentru anularea articolului 13-lea din acordul letono-rus, care obliga Letonia să asigure siguranța structurilor memoriale de pe teritoriul său. Consiliul Orășenesc Riga poate decide demolarea.

Mai multi politisti au fost concediati pentru ca nu au impiedicat lumea sa depuna flori. Rusia a spus ca doreste sa primeasca monumentul pentru a-l reconstrui pe teritoriul sau.

Desigur, toata aceasta confruntare care da semne de radicalizare putea fi evitata. Autoritatile, insa, nu par sa doreasca acest lucru. Un sfert din cei aproape 2 milioane de locuitori ai tarii sunt rusi.

LE: Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a avertizat primăria din Riga sa se potoleasca: „Îndemn pe toată lumea să se calmeze, inclusiv pe politicieni. A calca florile in picioare și a le aduna cu tractoare este primitiv și nepotrivit pentru un popor civilizat. Letonia este în siguranță și nimeni nu o amenință ”, a scris Pabriks pe Twitter.