Sanctiuni si reactiuni

Eu am zis de mult ca ne ducem naibii in pas de defilare. Asta e, atat s-a putut. Desigur ca ne ramane, inca, posibilitatea de a face misto de toti aia, care, cu un bat in fund, au impresia ca-s vreo scula pe bascula…

In fine, autoritatile au luat in brate explicatia “Putin did it” si au impresia ca asta ar fi un fel de vesta antiglont. Parerea lor. Nici Ceausescu n-a reusit sa explice de ce se traieste prost in tara, in ultimii ani ai sai.

Daca am trecut de aceste note intoductive, sa precizam ca o prima firma romaneasca a fost supusa sanctiunilor rusesti. Daca va amintiti, acum cateva zile, un ministru se batea bucuros pe burta ca Romania nu importa direct gaz din Rusia, deci nu trebuie sa-l plateasca in ruble.

Ei, bine exista o firma WIEE Romania SRL – o divizie a Swiss Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG – un intermediar in vanzarea gazelor rusesti in Romania.
Ieri, acesta firma a fost pusa pe lista celor care nu vor primi gaze rusesti.

Sa mai notam ca Ucraina a inchis o facilitate de tranzit al gazelor rusesti pe motiv ca statia de pompare a ajuns pe teritoriul ocupat de rusi. Acest lucru a scazut cam cu o treime volumul de gaze livrat Europei si a crescut preturile la 1200 dolari mia de metri cubi.
Mai mult, Gazprom a anuntat ca nu va mai putea folosi secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europe intrucat proprietarul, EuRoPol GAZ, a cazut sub incidenta sanctiunilor rusesti.

Se spune ca acest anunt a fost facut pentru a bloca incercarile Ucrainei de a creste traficul pe teritoriul sau si sa incaseze mai mult din taxele de tranzit.

Consecinta directa este ca preturile la gaz vor creste in continuare. Rusia va vinde mai putin dar va incasa mai mult iar sanctiunile vor lovi cel mai mult tarile europene. Adica exact ceea ce urmareste SUA.