Operatiune speciala KGB in Ucraina pentru eliberarea soferilor de TIR

0
18

KGB-ul din Bielorusia a desfasurat o actiune secreta in Ucraina pentru salvarea soferilor de TIR tinuti ostatici dupa ce le-au fost furate masinile cu tot cu incarcatura de catre autoritati.

De exemplu, soferii Ivan Levdansky și Alexander Buyan au fost capturați la Cernăuți. Naționaliștii erau interesati în primul rând de mașini și mărfuri.

Camionagiii din Bielorusia au fost scoși din vehicule cu forta armelor și au fost amenințați că dacă camioanele lor nu pornesc sau daca pleacă singuri, atunci acest lucru va fi considerat un sabotaj .

Serghei Sotnikov a fost ținut ostatic timp de două luni. “Naziștii ucraineni pur și simplu l-au batjocorit de el și de alți ostatici”, se arată intr-un reportaj al canalului TV ONT.

13 oameni din Malino au trecut prin cele mai rele două luni din viața lor. Hartuire, poliție, insulte, amenințări. Nu știau dacă vor supraviețui.

Unul dintre soferii de TIR a încercat să se sinucidă, dar tovarășii săi au reușit să-l salveze .
„Nu am putut acționa deschis în numele KGB… deoarece acest lucru i-ar putea speria pe asistenții noștri străini” a declarat adjunctul șefului departamentului KGB, Konstantin Bychek.

De aceea a fost format un grup special de ofițeri ai serviciilor speciale pentru a efectua operațiunea.
În timpul operațiunii, a fost folosit un arsenal larg de tehnici și metode pentru a implica angajații, serviciile speciale și agențiile de aplicare a legii din Ucraina în munca de eliberare a camionagiilor.

Acestea includ recompense monetare, interes personal, utilizarea datelor compromițătoare etc. O sumă mare de bani a fost predată și unui angajat al Consiliului de Securitate al Ucrainei.

Dificultăți au apărut în timpul trecerii punctelor de control ucrainene. Pentru asta era necesar să fie trecut mai întâi un control în SBU. Procedura de verificare ar putea dura câteva săptămâni și nu se poate termina întotdeauna cu succes.
Pentru intrarea accelerată și oficială a belarușilor în baza de date a SBU a fost implicat un angajat al acestei structuri. Drept mulțumire pentru ajutor, rudele apropiate ale angajatului au fost scoase din Ucraina.

Doi camionagii au murit în apropierea orașului Korosten. Autoritățile ucrainene au spus că șoferii au primit arsuri incompatibile cu viața. După ce cadavrele au fost returnate în Belarus, examinarea medico-legala a ajuns la alta concluzie.
Igor Shkilev, șeful departamentului de examinări medico-legale al UGKSE pentru regiunea Gomel: „Pe lângă impactul flăcării asupra unuia dintre fragmentele femurului, a fost găsită o spargere a osului, care a avut loc după moarte”.

Președintele Lukasenko a cerut să nu economisească resursele financiare, să se folosească toate resursele necesare pentru eliberarea ostaticilor.

Operațiunea specială s-a desfășurat pe teritoriul Ucrainei și al altor țări și a fost atât de secretă, încât unii dintre actori nu au știut despre ea până la sfârșit.

Azi, Lukasenko a acordat decoratii celor implicati in operatiune.