vineri, decembrie 13, 2024

Vântul schimbării

Prinși în certurile noastre cu mize mici, fără un orizont liber care să ne permită să vedem cum evoluează lucrurile și convinși că totul va fi veșnic așa cum este acum, nu ne dăm seama ce schimbări au loc în lume.

Și mai ales, cât de mare este viteză cu care lumea se schimbă.

Desigur, noi îi vedem pe politrucii noștri cum se scuipă unii pe alții, îi vedem pe Biden, Macron și Schulze făcând giumbușlucuri cu BoJo, ne uităm la prețurile din magazine și ne resemnăm.

Dar dincolo de Cortină, lucrurile evoluează. Politic și economic, diplomatic și militar.

Indiferent cum vor reacționa europenii și americanii, schimbările îi vor atinge și pe ei. Tâmpeniile pe care le votează la Bruxelles vor fi istorie în câțiva ani. Toate iluziile visate de birocrați sunt doar un semn al decadenței ce însoțește sfârșitul unui imperiu. Deși nu e clar dacă nu cumva decadența este chiar produsul prăbușirii imperiului.

Vom asista la reconfigurarea geopolitică a întregii planete; este foarte posibil să se retraseze sferele de influență.

UE așa cum o știm va trebui ori să se schimbe, ori să dispară. Este momentul în care economicul determina politicul. O prăbușire a nivelului de trai nu va rămâne fără consecințe și într-acolo ne îndreptăm.

Vă apasă așa-zisul Pact Verde, interzicerea mașinilor cu combustie internă, promovarea agresivă a viermilor și insectelor în alimentație, restricțiile de tot felul venite de la Bruxelles? În câțiva ani vor fi uitate, nu se va mai ști nimic de astfel de enormități. Și mi-ar fi plăcut să cred și că aceia care le-au scos la înaintare vor primi o binemeritată pedeapsă.

Nu vă gândiți la războiul din Ucraina; acesta are consecințe minore în comparație cu schimbările de natură economică la nivel mondial. Cu extinderea BRICS, noua monedă de rezervă, reconfigurarea politică a Sudului Global, alianțele aparent imposibile (Venezuela și Iran, de exemplu), sistemele de plată paralele și așa mai departe.

Nu am iluzii că în România vor înțelege prea mulți politicieni noul spirit al timpului; noi vom fi luați de val, fie că vrem, fie că nu vrem.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri