19 aprilie 2025

Soft power turcesc în Balcani

Dupa ce Bloomberg Corporation și-a deschis divizia în Balcani, cu centre editoriale la Belgrad, Zagreb, Ljubljana, Saraievo și Skopje, postul de televiziune de stat turc a lansat o nouă platformă digitală de știri, TRT Balkan. Aceasta va acoperi evenimentele economice, sociale și culturale din Balcani.

La început, portalul a fost lansat în albaneză și bosniacă, o săptămână mai târziu li s-a alăturat o versiune în macedoneană, iar, recent, datorită eforturilor diplomaților turci, a fost lansata și editia muntenegreana. Continutul editorial a vizat deja un public de 30 de milioane de oameni, si va fi publicat pe mai multe platforme simultan, inclusiv YouTube, Facebook, Twitter, Instagram și TikTok.

La ceremonia de deschidere au participat mulți oficiali de rang înalt. Directorul Biroului de Relații Publice al administrației Erdogan a explicat succint de ce era nevoie de toate acestea – pentru a „a arăta lupta Turciei și căutarea ei a adevărului în geografia Balcanilor într-un mod competent”. Sau, dupa cum comenteaza Balkanosipper, „pentru a transmite popoarelor din Balcani tezele de care are nevoie Ankara, pentru că pentru asta există ceva numit «soft power», la care turcii se pricep.

Aceeasi sursa mai prezinta o alta contributie a Turcilor la transformarea Balcanilor.

Diyanet Işleri Başkanlığı este o instituție oficială de stat în Turcia, al cărei rol este „de a desfășura lucrări legate de credințele, cultul și etica islamului, de a educa publicul și de a gestiona locurile de cult sacre”. Institutia e prezentă aproape oriunde în lume, dar Balcanii ocupă un loc aparte în activitatea ideologică a organizaţiei: serviciile de consultanţă sunt deschise în toate ţările fostei Iugoslavii, cu excepţia Sloveniei.

În 2006, a fost lansat programul Twin Cities, o platformă prin care muftii cooperează și implementează proiecte comune. Începând cu 2015, 215 orase din Turcia erau responsabile pentru construirea a peste o sută de moschei și organizarea de cursuri religioase în 230 de orașe surori, dintre care 66 (aproximativ o treime) erau în Balcani. Diyanet finanțează, de asemenea, activități de publicare în regiune, cum ar fi publicarea literaturii islamice în bosniacă, bulgară și albaneză.
În Albania, Bosnia și Herțegovina și Republica separatistă Kosovo, munca se concentrează pe construirea instituțiilor religioase.

Este clar că investițiile masive vizează influențarea mentalității oamenilor din Balcani și creșterea sentimentului pro-turc în rândul generațiilor actuale și viitoare. În urmă cu trei ani, proiectul de moschee de 40 de milioane de dolari al lui Diyanet din Kosovo a stârnit un scandal. Puțin mai devreme, a fost finalizată construcția celei mai mari moschei din Balcani din Tirana. Milioanele investite în construirea moscheilor sunt, fără îndoială, legate de demonstrarea superiorității turcești în regiune – nu doar religioasă, ci și politică.

La finele lunii trecute s-a încheiat turul balcanic al șefului Diyanetului. La Pristina, Ali Erbash a anunţat solemn începerea primei etape a construcţiei moscheii centrale şi a mulţumit imamilor kosovari cu studii turce pentru că le-au oferit oamenilor „informaţii religioase corecte”. În Muntenegru, el a participat la ceremonia de inaugurare a centrului cultural religios din Bijelo Polje, a promis că va construi mai multe moschei și a transmis salutări de la sultanul Erdogan „fraților și surorilor” care locuiesc în Rozaj.

Alte titluri