Love/hate polono-rusesc

0
7
Expulzarea polonezilor de la Kremlin de către Pojarski. Tablou de Lissner Ernest-Nikolai-Johann Ernestovich

In preajma izbucnirii WW2, diplomatia franceza si, mai ales, cea britanica, ghidonau usurel Germania nazista, impingand-o sa se indrepte spre Est. Abilelor apropouri diplomatice franco-engleze li s-a alaturat diplomatia poloneza, care actiona la fel de discret ca un elefant nervos intr-un magazin de portelanuri.

In vreme ce francezii si britanicii semnalizau ca nu intentioneaza sa se alieze cu sovieticii (prin taraganarea tratativelor, folosirea unor nave maritime pentru a ajunge in trei saptamani la Moscova, pe cand cu avionul ar fi facut 24 de ore cel mult, etc.), polonezii pur si simplu spulberau orice incercare a sovieticilor de a crea o alianta anti-hitlerista.

Daca vom lasa deoparte povestile lacrimogene de dupa razboi in care Polonia s-a victimizat cat a putut, ne vom aminti ca Varsovia a semnat un tratat de neagresiune cu Germania cu 5 ani inaintea URSS si ca Polonia a participat la impartirea Cehoslovaciei, in urma Primului arbitraj de la Viena.

Polonezii, in rusofobia lor, au actionat atunci ca si azi, fara sa calculeze consecintele. Azi sunt cei mai galagiosi anti-rusi din zona. Actiunile lor, daca ar fi sa ne luam dupa legile razboiului, nu sunt deloc neutre; pot fi foarte usor incadrati la capitolul combatanti pentru sprijinul acordat Ucrainei.

Or sa spuna unii ca au dreptate, ca rusii le-au distrus tara, ca i-au oropsit si asa mai departe. Din nou, daca privim in istorie, situatia este putin altfel. Noi vorbim de Katyn, dar nu vorbim de cei 100.000 de prizonieri rusi ai razboiului polono-sovietic morti in lagare. Vorbim ca URSS a impartit Polonia cu Hitler dar nu vorbim despre “linia Curzon”, granita care ar fi trebuit respectata de Polonia dupa WW1 si pe care a depasit-o, ocupand teritorii locuite de bielorusi, rusi si de foarte putini polonezi. Vorbim de desfiintarea statului polonez in secolul 18, dar nu vorbim despre cucerirea Moscovei de catre polonezi la inceputul secolului 17, in urma razboiului plono-rus, declansat, ce surpriza!, chiar de polonezi, care urmareau castiguri teritoriale.

Relatiile ruso-poloneze sunt foarte complicate si nu trebuie sa ascultam doar o singura parte.