Noi jegoși vom sta și cu Putin vom lupta!

Europa se confruntă cu o problema și caută, înfrigurată, soluții. Nu va avea gaz, energia alternativă se dovedește a fi, deocamdată, doar o iluzie, cam ca recoltele – record ale lui Ceaușescu, vine iarna și poporul trebuie liniștit. De data aceasta va fi mai greu să fie lămurită lumea ca pe vremea „pandemiei”. De data aceasta problema e mai puțin complexă, orice prost își dă seama că e frig, că autoritățile au mers pe niște soluții proaste și nu e de vină altcineva. Nu mai e un virus misterios, nevăzut, care să poată fi depistat doar cu teste.

Gradul de complexitate al problemei a scăzut până la un nivel accesibil tuturor cetățenilor, nu mai merge cu „vaccineaza-te și mergi la terasă”, cu „protejeaz-o pe bunica”, cu fascismul social împotriva „idioților” care nu înțelegeau care este problema.

Dar asta nu înseamnă că autoritățile nu încearcă. Așa au apărut știrile cu miniștrii germani care nu se spală, ci folosesc lavete umede, afișele cu „stați mai puțin la duș ca să-l pedepsiți pe Putin”, vedetele care sunt certate cu apa, sau chiar așa-zișii „influenceri” care declara războiul sfânt căldurii și apei calde ca să-l învingă pe Putin.

În paranteză, să punctăm faptul că pe Putin îl doare în paișpe dacă vă spălați sau nu în același paișpe; Rusia poate că vinde mai puțin gaz, dar câștigă mai mult datorită prețurilor crescute; dacă nu vinde în Europa, vinde în China și India, după care gazul ajunge în Europa, la alte prețuri.

Totul este doar o (altă) mascaradă menită să construiască un dușman comun care să cristalizeze o pace socială.

Noi, care am trecut prin acest proces, în a doua jumătate a anilor ’90 știm despre ce este vorba. Măcar atunci era promisiunea că după ce vom plăti datoriile, va fi mai bine. Acum știm că nu există nici o perspectivă de mai bine ci doar prăbușirea nu doar a economiei europene ci și a constructului politic care este UE. De nivelul de trai să nu mai pomenim, despre morți numai de bine…

Este straniu să-i vezi pe băieții și fetele care se dădeau cu curul de pământ urlând „corupția ucide” sau care-i amenințau cu pușcăria pe cei care nu voiau să se vaccineze cu un produs netestat făcând, acum, apologia temperaturilor joase în case, a apei înghețate și a unei haine în plus doar pentru „a-i face în ciuda lui Putin”.

„Revoluția” din 1989, deși a fost declanșată din exterior, a fost posibilă și din cauza faptului că românii se săturaseră să stea în frig și să mai ia „încă o haina” pe ei.

Poate că peste 50 de ani se vor scrie doctorate despre „nevinovații” care au fost aruncați în închisori și puși să sape la Canalul Dunăre – Marea Baltică, iar tefelisti voioși vor duce flori la monumentele celor ghilotinați de poporul furios. Mă rog, de poporul supraviețuitor. Ne învârtim în cerc, pentru că o mușcăți mereu la fel de naivi în fiecare ciclu al evoluției. Iar băieții deștepți pe asta se bazează. Cert este că și lor, cât se cred de deștepți, o dată pe secol li se ia gâtul din sold, că au impresia că prosteala merge la infinit.