Adevărata criză

Criza gazelor. Criza economică. Criza politică. Criza educației. Criza ecologică. Criza sanitară. Nici una dintre aceste crize nu există cu adevărat. Da, le vedem efectele, se discută despre ele, se iau măsuri în numele lor dar realitatea este că sunt doar niște invenții create de „băieții deștepți” și rostogolite de milioane de „idioți utili” care reușesc să prostească miliarde de oameni. Pentru că, în realitate, singura criză care există este cea a inteligenței.

Umanitatea a decis să-și facă o lobotomie la nivel planetar și să renunțe nu doar la spiritul critic, ci și la orice urmă de gândire rațională. Milioane de oameni cred pasional că clima Pământului este afectată de bășinile vacilor și acceptă fără să crâcnească măsurile aberante ale câtorva șmecheri care vor să-și maximizeze profitul cultivând greieri și lăcuste pe post de hrană. Alte milioane de oameni chiar cred că prețurile la energie au fost ridicate până la cer de Putin, fără să vădă că facturile au crescut aberant înainte de începerea războiului și nu văd nici că UE a stabilit cu mult înainte ca prețul energiei să fie dat de cea mai scumpă resursă. Adică energia obținută din panouri solare să fie plătită la preț de energie obținută din gaze naturale. Alți oameni înghit poveștile despre politicienii incoruptibili apăruți de nicăieri și care promit că vor face și vor drege fără mamă, fără tată, spre deosebire de ceilalți politicieni care sunt corupți până în măduva oaselor. Dacă mai vreți exemple, eu pot să mai înșir, dar nu asta e ideea.

Ideea este că există o imensă presiune informațională care a determinat milioane de oameni să accepte o realitate artificială fără să-și pună prea multe întrebări. Așa cum au acceptat un vaccin descoperit într-un weekend și insuficient experimentat, oamenii acceptă numeroase alte idei și ideologii. Că poți fi azi femeie și mâine poți să fii bărbat. Că dacă o persoană are altă părere decât Guvernul, cu siguranță este agent al unei Puteri ostile. Că dacă cineva nu vrea să se injecteze cu un ser care nu a trecut prin toate etapele prin care trece, de obicei, un alt medicament, trebuie decăzut din drepturile civile.

Desigur, multă lume s-ar putea întreba cum a fost posibil acest lucru. Cum miliarde de oameni aparent cu capul bine plasat pe umeri au început să accepte că albul e negru și viceversa? Este o întrebare bună iar răspunsul are legătură cu numeroasele „reforme” ale educației implementate în ultimii zeci de ani. Pe motiv că școala nu e suficient de bună și nu învață elevul ceea ce trebuie, s-au schimbat programele, regulile, noțiunile și, aproape pe nevăzute, s-a trecut de la necesitatea ca elevul să învețe să gândească, la necesitatea că elevul să accepte tot ceea ce i se prezintă fără să comenteze și, mai mult, cine se îndepărtează de la linia oficială să fie cenzurat.

De aici ar trebui să se pornească, în cazul în care ar exista interesul pentru a se repara ceea ce s-a stricat.