România 1989, UE 2022

0
19

O propagandă absolut cretina a început să fie promovată de autorități. Pe de o parte, ni se spune că trebuie să ne mai punem o haina pe noi la iarnă ca să-l învingem pe Putin și, pe de altă parte, că nu e nici o tragedie dacă vom avea sub 20 de grade în case; e chiar mai bine pentru sănătatea noastră.

Prostiile de genul ăsta promovate de diverși influenceri sub contract cu anumite instituții ale statului îmi amintesc de tâmpenia cu programul de alimentație rațională promovat sub Ceaușescu. Pentru că nu au avut curajul să spună că exportau mâncarea și românilor nu le mai rămânea aproape nimic, politrucii au inventat vrăjeala cu hrănirea rațională care, chipurile, ar fi trebuit sa contribuie la sănătatea noastră și, prin urmare, trebuia să luăm alimente pe cartelă: jumătate de pâine de persoană pe zi, jumătate de litru de ulei de persoană pe luna și așa mai departe.

Evident că nimeni nu a mușcat vrăjeala; hrănirea rațională a devenit doar subiect de bancuri și nervi întinși la maximum la cozile pentru carne, lapte sau zahăr. La fel și acum, statul în frig pentru „a-i face în ciuda lui Putin”, spălatul cu o cârpă umedă în loc de duș, cărăbușii și viermii în loc de friptură. Desigur, faptul că toate aceste imbecilități care ne sunt impuse dinspre Bruxelles sunt luate la mișto nu înseamnă că nu stârnesc, în afară de zâmbete și multă furie.

O furie care este acum, încă la niveluri reduse, pentru că autoritățile au reușit să-și impună, deocamdată, narativul și, mai mult, încă nu a ajuns cuțitul la os. Și mă văd nevoit să reamintesc încă o dată: nu mămăliga explodează ci este făcută să explodeze; orice numulțumire populară poate fi speculată de forțe externe.

UE s-a transformat, aproape pe nevăzute, într-un imperiu în care politica se face de sus în jos; elitele își imaginează scenarii și creionează soluții, fără să se deranjeze să întrebe masele dacă sunt sau nu de acord cu ceea ce li se impune. Un imperiu, oricât ar fi el de puternic, oricâtă forță represivă ar putea să creeze, nu poate rezista decât dacă poate să ofere bunăstare supușilor. Dacă poporul este mulțumit, poate să treacă peste anumite probleme care nu reprezintă urgențe pentru nevoile de bază. Dar dacă poporul nu are asigurat minimul de confort personal – casă, masă, ceva distracție și ceva liniște sufletească – imperiul nu rezistă, oricâtă propagandă ar produce.

Pentru că propaganda are efect pe termen scurt și aduce, după eșec, violența ca ultimă soluție a incompetenței administrative. Iar violența naște violență.

Nu zic că europenii se vor revolta în masă împotriva Ursulei și a găștii de la Bruxelles, dar nemulțumirile europenilor vor fi folosite de forțele externe UE pentru a o distruge. Pentru că așa a fost și în decembrie 1989: nu poporul s-a revoltat ci furia mocnită a acestuia a fost speculată și amplificată pentru a determina o schimbare de paradigmă.