vineri, iulie 19, 2024

Cine mai stăpânește România?

Când a fost să vină trupele NATO peste noi, să ne apere, președintele nostru cu case multe s-a făcut preș și a mulțumit Alianței că s-a gândit la țărișoara noastră. Dar nu a cerut Parlamentului să aprobe intrarea trupelor în țară. Așa se face că, în momentul de față, trupele NATO sunt încartiruite în mod ilegal și neconstituțional în România întrucât legislația cere o aprobare formală a Parlamentului de fiecare dată când sosesc noi contingente militare străine.

Așa se face că noile trupe franceze au sosit fără măcar să existe o solicitare formală din partea Franței, a NATO sau a autorităților românești. Pur și simplu, Franța a decis să mai trimită niște militari în România. Președintele țării a mulțumit pe Facebook și asta a fost tot. Parlamentul nu a fost întrebat, deși, ca să o spun pe aia dreapta, votul ar fi fost doar o formalitate. Și, totuși, dacă Parlamentul oricum ar fi votat intrarea noilor trupe în țară, de ce nu i s-a cerut votul?

Și ca să mergem mai departe cu povestea, trebuie să spunem că România și autoritățile sale nu au nici un control asupra ceea ce fac militarii străini aici. Bănuim că există o legătură cu conflictul din Ucraina, vedem aeronavele și dronele de spionaj cum se invârt în spațiul nostru aerian, avem și alte bănuieli legate de acțiunile împotriva trupelor rusești dar iarăși suntem într-o zona gri. Conform legislației internaționale, asistarea unei forțe militare străine prin oferirea de informații siechipament înseamnă cobeligeranță.

Noi nu ne gândim prea mult la situația asta. Ne râdem, hăhăim, facem miștouri, dar nu ne dăm seama de statutul nostru. Cum nu am băgat de seamnă că, în timpul intervenției din Afganistan, eram în stare de război. Atunci, măcar, era o distanță suficientă față de teatrul de operațiuni. Acum, trupele NATO care își fac de treaba pe la noi ne-au băgat, practic, în conflict. Desigur, nici acțiunile autorităților noastre, care trimit în Ucraina echipamente, combustibili și – se aude – chiar și arme nu sunt mai prejos.

Tropăială NATO prin curtea noastră ne amintește de anul 1944, când ne credeam, încă pe cai mari, apărați de aliatul strategic de atunci și ne-am trezit că, în față ofensivei sovietice, nemții au mutat diviziile de tancuri din România în Polonia și ne-au lăsat în fundul gol.

Desigur, capetele pătrate de la telvizor ne spun că războiul e pe sfârșite și Rusia va fi învinsă, că nu mai poate, a terminat rachetele, nu mai are soldați și că Putin e pe cale să fie arestat. Hai să-i credem, că doar ne spun numai adevărul, așa cum ne-au spus și că vaccinul ne ferește de virus.

În final, să felicităm autoritățile noastre pentru cumpărarea celor două nave olandeze pe care nu se știe la ce le vom folosi. Numai bine după ce le-am cumpărat, au ieșit olandezii să ne spună că nu ne vor în Schengen. Cum ne-am învățat, și cu banii luați, și cu Rutte care ne… educă.

Alte titluri