duminică, decembrie 15, 2024

Despre cruciada anti-Halloween

În fiecare an e același lucru: multă lume începe să protesteze față de Halloween, că e sărbătoare satanică, că nu e românească, că nu o vrem, că noi ne împotrivim, că nu vrem copii îmbrăcăți în strigoi, știți povestea. Bre, dar în Ajun, când vă mascați, mergeți cu Capra, Ursul, credeți că jocurile astea au ceva în comun cu Creștinismul? Tot despre tradiții pre-creștine e vorba, cu spirite și așa mai departe.

Crearea unei tradiții e o chestiune complicată; nu există tradiție pură, care să nu fi împrumutat câte ceva de la alte epoci istorice, de la alte religii și așa mai departe.

Toată campania asta împotriva Halloween-ului este o aberație câtă vreme avem și noi obiceiuri care provin din perioada pre-creștină și se bazează tot pe ideea de spirite. O mulțime din așa-zisele noastre tradiții sunt de import dar le-am naționalizat și acum punem pieptul zid ca să le apărăm. Dacă vreți să luptați cu Halloweenul mergeți și cercetați cum a apărut, ce vrea să fie și pe urmă studiați mecanismul prin care apare o nouă tradiție, un nou obicei și, mai ales, de ce le place unora sau altora. O să aveți niște surprize și o să vedeți ce greu se luptă cu psihologia maselor. Comuniștii au aflat asta la modul hard.

Evident, deși se face zgomot mare, nu se face aproape nimic, în afară de declarațiile astea și de tot felul de snoave cum că Halloween vine de la «Hell will win».

Și chiar dacă s-ar face, pot să pun pariu că nu s-ar reuși nimic. Nu te poți împotrivi tăvălugului cultural împins de hegemon. Lupta e inegală, nu ai cum câștiga o confruntare directă. Nu te poți bate cu o armată mult mai numeroasă și mai bine dotată.

Dar se poate face altceva. Ceva ce au făcut toți ceicare au supraviețuit revoluțiilor culturale impuse de diverși hegemoni, fie că a fost vorba de Imperiul Roman, de cel Otoman, de URSS sau SUA.

Dacă nu-ți place direcția în care merge un lucru, schimbă-i premisa!

În fond, copiilor le place să se costumeze, nu să pară malefici. De ce se îmbracă acum în strigoi? Pentru a speria spiritele rele, de aia. Că așa era tradiția pre-creștină: în ziua de 31 octombrie se deschidea poarta către cealaltă lume și veneau spiritele iar ca să se protejeze, lumea se deghiza în personaje malefice.

Nu te mai împotrivi curentului cultural, schimbă-i formă! Nu-ți plac strigoi și vrăjitoare de Halloween? Îmbracă-ți copiii în eroi naționali, prinți, prințese. Ziceți că vreți să vă vedeți copiii cu costume populare, cum sunt îmbrăcăți de 1 Decembrie? Cine va împiedică să-i îmbrăcăți la fel de Halloween, le spuneți că sunt eroi care se lupta cu spiritele rele, că bostanii ciopliți sunt că să sperie strigoii și așa mai departe?!

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri