Conspirația teoriei

0
2

Dacă te rupi puțin de continuumul isteric livrat de televizoare, poți să vezi niște lucruri interesante. Între altele, viteza cu care încep să se miște unele lucruri, semn că, în culise, unii dau blană, apăsând accelerația la podea în încercarea de a impune noi paradigme. Complicat? Să vedem…

Cam în fiecare domeniu de activitate se văd presiuni pentru schimbarea unor lucruri și rosturi care s-au stabilit de multă vreme; dintr-o dată, pe fundalul pandemiei și al războiului, apar de nu se știe unde, niște tipi care propun și insistă să se schimbe lucrurile. Iar schimbarea aceasta trebuie să se facă repede-repede, pentru că e nevoie, este necesară, nu se mai poate pierde timpul, trebuie și așa mai departe.

Este evident, că unul dintre motivele grabei cu care se încearcă provocarea de schimbări este ca lumea să fie luată prin surprindere. Altul ar fi că se încearcă o camuflare a schimbărilor după efectele economice și politice ale „pandemiei” și ale războiului. La adăpostul acestor două mari probleme se grăbește transformarea lumii.

E dificil să punem la un loc toate modificările propuse; sunt prea multe și în ramuri extrem de diferite. Dar putem vedea, de exemplu, cum se impune digitalizarea ca panaceu pentru toate problemele.

Dacă ai portofel digital astfel încât Statul să știe în orice moment toate problemele tale – de la câți bani ai până la ce boli te încearcă și ce organe poți să donezi – ni se spune că va fi mai bine. Dacă ți se bagă pe gât o mașină electrică scumpă și cu o autonomie limitată este, iarăși bine. Nu știu dacă pentru tine, pentru că vei fi dependent de stațiile de încărcare și de prețul energiei. Iarăși e un lucru bun că poți decide în fiecare zi dacă ești bărbat sau femeie.

Bun este și că nu vei mai mânca animale, ci doar carne crescută în laborator sau viermi și lăcuste de la fermă. Fenomenal de bine va fi și când banii vor avea o dată de expirare: nu i-ai cheltuit într-un anumit interval, adio și-un praz verde! Oricum, ți se vor explica binefacerilor monedei digitale și de ce e mai bine că nu mai există banii fizici.

Educația online, eventual realizată de roboți, Sănătatea pe bani mulți și doar pentru cine-și va permite și eutanasia universal disponibilă și aproape gratuită, iată alte transformări care așteaptă după colț.

Pare SF și poate chiar o teorie a conspirației. Din nefericire, ultimii ani ne-au demonstrat că între o conspirație și realitate diferența este de mai puțin de trei luni.