Puterea și Cenzura

0
20

O postare a poetului Mircea Dinescu despre acțiunile de intimidare la adresa preoților români din Bucovina și la incendierea bisericilor românești a fost ștearsă de pe Facebook. Nu îndeplinea standardele comunității. Factcheckerii au decis că prigoana împotriva elementului românesc de către regimul Zelensky este o minciună. Sau măcar o „malinformare”, cum se spune în termeni scorțoși știrilor reale pe care establishmentul le consideră că îi sunt defavorabile și le interzice.

Cu alte cuvinte, știm că există o problemă cu românii din Bucovina, problema creată de regimul Zelensky, dar „aliații strategici” ne interzic s-o discutăm și să luăm măsuri.

În Republica Moldova, șase televiziuni au fost închise pe motiv că transmiteau „propagandă rusească”. Un tefelist moldovean, vicepreședinte al Parlamentului și înalt ștab al partidului de guvernământ este rugat să dea exemplu de o știre difuzată de una dintre televiziunile închise și care ar fi conținut propagandă rusească. „Nu mă uit la televizor”, a fost răspunsul deputatului Mihai Popsoi. Știrea cu răspunsul impertinent al deputatului moldovean a fost publicată pe canalul Telegram Sputnik, canal care este interzis în România pe motiv că… transmite propagandă rusească.

Ca și pe vremea COVID-ului, autoritățile interzic știrile care le contrazic narativa; dacă se întâmplă ceva ce nu e cum spune Guvernul sau „aliatul strategic”, atunci este fals, propagandă și nu trebuie nici crezut și nici verificat; trebuie șters de îndată.

Astăzi vedem cum ies la iveală falsurile plantate de autoritățile medicale dar și de cele politice cu privire la „pandemie”. Mai țineți minte fluturașii care spuneam că dacă te vaccinezi, scapi de îmbolnăvire? Că nu-s efecte secundare? Că vaccinurile scoase din căciulă în câteva zile au fost studiate cu atenție?

Peste un an sau doi, sunt șanse extrem de mari să vedem cum toate informațiile care ne-au fost livrate de autorități cu privire la conflictul din Ucraina să fie declarate false. Să aflăm că, din nou, am fost mințiți pentru tot felul de interese politice și financiare.

Mi-e teamă, însă, că atunci, cei care au promovat falsurile nu vor mai dormi liniștiți, ca după pandemie. Pentru că, atunci când se va spune adevărul la noi, lumea se va fi schimbat din temelii, zonele de influență se vor fi modificat iar colaborationistii s-ar putea să aibă nevoie de calitățile lor fizice ca proaspăt angajați ai unor companii de stat cu obiect de activitate în construcții.