Cidade de Deus

0
3
Ni se repetă la nesfârșit: trăim în cea mai bună lume posibilă, în care comunismul a fost învins a mia oară și în care avem toate șansele să ne realizăm, numai să vrem. În vreme ce o mică pojghiță a societății își linge degetele pline cu miere, restul gustă din veninul existențial zi de zi, oră de oră.
Au bătut la toate ușile posibile, au încercat toate cărările, în zadar, pe orice drum ar lua-o, ajung înapoi în favela. Ajung să trăiască de pe o zi pe alta, să se înmulțească, să moară sătui până-n gât de promisiunile politicienilor.
Ajung să fure, să se drogheze, să se prostitueze. Orice, doar să bea un pahar de șampanie, să guste din cozonacul promis. Dacă pentru asta trebuie să fure, să dea în cap, să omoare, asta e… Până o să-i prindă, se pot adăpa din nectarul interzis al bogaților, se pot pișa cu boltă în capul sărăntocilor, le scuipă semințe în freză gaborilor. Îi prind și-i bagă la bulău? Zeci le iau locul.
În stradă, în mahalale, în blocurile insalubre, o generație întreagă de copii învață cum se trage viața în piept. Nu ai? Iei de la ala care are! Dacă nu te pricepi, te aciuiezi pe lângă brigadă, te învață băieții cum să dai lovituri, cum să vinzi droguri, cum să îi pui cuțitul la beregată. Nu vrea de bunăvoie? Îl obligi, îl umpli de sânge, a doua oară să știe cine e șeful. Asta e calea, lasă gargara cu școala, cu facultatea. Aia e pentru fraieri. Școala vieții, bă, nu căcatul ăla în care freci lula să-ți iei o slujbă nasoală de vânzător la tarabă.
E vremea tinerilor furioși, care nu-și găsesc locul în societate. Într-o societate care le-a promis mâncăruri fine, gagici misto, șampanie și mașini de lux și le-a dat un șut în cur. I-au momit cu reclame frumoase la televizor, pe Internet, pe billboard-uri cât jumătate de bloc. Le-au spus: fiți docili, ascultați legile noastre, supuneți-vă nouă și faceți ce spunem noi și toate astea pot fi ale voastre. S-au supus și când au cerut răsplata, li s-a râs în nas: citiți, bă, și asteriscul. V-am zis că “pot să fie”, nu că vor fi. Ia chișcați frâna și eliberați spațiul!
Pregătiți-vă! Tinerii dezmoșteniți vin să-și revendice drepturile! Și aduc cu ei o sete adâncă de răzbunare. De sânge, de șampanie, de friptură pe jar și de orice le-a fost interzis! Vin să aducă sabia, pentru că doar sabia le-a mai rămas și vin să aducă nu o nouă lege ci să radă toate legile. Ce vedem acum e abia începutul și șmecherii cred că-s la adăpost dacă au polițiști și jandarmi să-i apere. Nu, nu vor fi la adăpost pentru că nu vor ști de unde o să le vină.
Furioșii din ultimul vagon au chef să-și înfigă dinții în beregata elitelor. Vor să ia cu asalt zgârie-norii și să-i sfărâme pe cei de sus, care se uită cu dispreț la calicimea de jos. Nu mai sunt dispuși să aștepte la cozi lungi pentru o bucată de pâine. Vor să ia pâinea cu forța și, ca bonus, să-i pârlească pe ăia care i-au belit o viață întreagă.