Când poveștile frumoase ascund adevărurile deranjante

0
9

Într-un Univers alternativ, o lume guvernată de Inteligența Artificială decide ca, pentru a preveni tulburările, să distragă atenția cetățenilor cu subiecte false și știri senzationaliste, cum ar fi extratereștrii care le invadează planeta sau broaștele care își schimbă culoarea în funcție de starea vremii. Cetățenii devin dependenți de aceste știri și uită complet de problemele reale. Cei care încearcă să le atragă atenția asupra acestei situații sunt considerați “conspiraționiști”.

Dar, vai! Avem și la noi! Manipularea prin diversiune este o tactică utilizată în mod frecvent de politicieni sau alte entități pentru a distrage atenția publicului de la problemele reale și pentru a ascunde anumite subiecte. Această tactică este utilizată în timpul crizelor politice și economice pentru a diminua importanța acestora și pentru a crea impresia că se iau măsuri adecvate.

De exemplu, politicienii pot să introducă subiecte controversate în dezbaterea publică, cum ar fi revizuirea Constituției sau organizarea unui referendum, pentru a crea o divizare a societății și a-i împiedica pe oameni să se concentreze asupra problemelor politice reale.

Manipularea prin diversiune poate fi utilizată și în timpul crizelor economice. De exemplu, mass-media sau politicienii pot să creeze o criză falsă, cum ar fi o criză bancară sau o criză valutară, pentru a crea o impresie de urgență și a-i face pe oameni să ia măsuri disperate și să accepte măsuri economice care nu sunt adecvate sau care pot să aibă consecințe negative pe termen lung.

Bunăoară, după ce s-a lansat subiectul cu schimbarea datei Paștelui, a mai auzit cineva discutându-se despre Bâstroe, cerealele ucrainene, despre cumpărarea de arme americane care nu se știe când vor veni? A fost de ajuns detonarea câtorva conserve și lumea s-a încăierat. Nu zic că subiectul nu e important, dar discuția din jurul său a ascuns adevăratele probleme ale societătii.

Într-un Univers ideal, guvernele ar adopta măsuri pentru a spori transparența și pentru a asigura o comunicare clară și deschisă cu cetățenii, ar furniza informații complete și adecvate despre crizele politice și economice și despre măsurile care se iau pentru a le rezolva. Dar în Universul nostru, guvernul este cel care are nevoie de aceste manipulări și cel care le folosește copios în folosul său. Să ne amintim cum a declanșat Clinton bombardarea Iugoslaviei pentru a distrage atenția de la scandalul sexual în care era implicat.

Pentru a preveni manipularea prin diversiune, cetățenii trebuie să fie critici în ceea ce privește informațiile pe care le primesc și să caute informații din surse multiple și verificabile. Educația poate juca un rol important, oamenii ar trebui să fie educați în ceea ce privește gândirea critică și evaluarea informațiilor, astfel încât să poată distinge între subiectele reale și cele false.

În teorie, pentru că, în practică, oamenii preferă o poveste frumoasă unui adevăr deranjant…