GIGO

Asta este esența. Garbage In, Garbage Out. Gunoi bagi în creier, gunoi o să iasă.

Dacă folosești informații proaste, nu o să ajungi nicăieri pentru că nu ai cum să ajungi la concluziile corecte. Dacă ți se spune că 2+2=5 și vei folosi această egalitate ca să calculezi mai departe diverse lucruri, nu ai cum să ajungi la un rezultat corect. Dar o mare parte a lumii insistă că 2+2=5 iar o mare parte a noii generații este convinsă de valoarea de adevăr a acestei propoziții.

Totul, de la agricultură până la navele spațiale, depinde de calitatea datelor de intrare; dacă te apuci să semeni grâu în ianuarie, nu te aștepta să recoltezi ceva; culmea este că societatea insistă să te convingă că ianuarie este o lună bună de semănat, mai ales dacă dă și înghețul.

O societate nu se poate dezvolta folosind teorii greșite, informații false, calcule eronate. Imaginați-vă ce ar însemna să nu se mai țină seama de principiul vaselor comunicante; ce tămbălău ar ieși cu sistemele de canalizare! Sau dacă s-ar încerca să se ignore Legea lui Arhimede, ce show-uri am avea în industria navală. Ori dacă ar dori să abolească Teorema lui Pitagora și să facă triunghiuri echilaterale dreptunghice…

Ce, nu există așa ceva? Cum să nu existe, dacă se face o comisie, dacă se adună suficienți oameni la o manifestație, dacă anumiți influenceri își fac treaba bine, autoritățile vor fi nevoite să declare că există triunghiuri echilaterale dreptunghice.

Deși poate părea incredibil, în istorie au existat cazuri de teorii greșite care au fost acceptate și promovate timp de ani de zile, uneori datorită influenței politice sau sociale.

Să nu vorbim de teoria geocentrică, pentru negarea căreia unii au fost arși pe rug, de frenologie, care susținea că forma craniului oamenilor reflectă personalitatea și abilitățile lor sau de teoria antică a umorilor. Să vorbim despre împărțirea oamenilor între supraoameni și suboameni, acum mai puțin de 100 de ani, când naziștii și-au impus cu forța această idee.

Nu te poți pune cu prostia umană!

Nevoia de date de intrare corecte și valabile este vitală pentru orice domeniu și industrie. Oricare ar fi aplicația, de la cercetare științifică până la dezvoltarea de produse și servicii, calitatea datelor de intrare este esențială pentru a obține rezultate precise și relevante.

De aici rezultă necesitatea ca oamenii să fie educați și informați corespunzător, pentru a putea face alegeri bune și pentru a înțelege implicațiile deciziilor lor. Din păcate, societatea occidentală actuală și-a pierdut uzul rațiunii. Impunerea cu forța a unor idei nu doar eronate, ci de-a dreptul fantasmagorice, vânarea celor care le resping și tratarea acestora ca cetățeni de categorie a doua, dispozabili, va pune capăt societății occidentale. Nu vreun război, o penurie de energie, o molimă sau mai știu eu ce. Societatea occidentală va face implozie din cauza unor factori interni, iar pe primul loc se situează prostia.

Nu mai căutați vina vreunui sistem AI. Rețelele sociale au fost suficiente pentru a distruge umanitatea!