Românii merită

Sunt atât de multe tâmpenii care se petrec zilnic, majoritatea cu efect pe termen lung, încât nu mai ţin pasul. Şi nici nu are rost. Este absolut inutil să le explici cretinilor că-şi trag gloanţe în picioare. Soluţia este să-i laşi să-şi facă damblaua. Şi să speri că vei rămâne cu mansarda bine mobilată…

Să vorbim despre cele două legi controversate abia votate? Deși unii se dau de ceasul morţii să spună că una din ele nu va confisca copiii persoanelor aflate în dificultate, nu există, practic, nici o garanţie că aşa-zisul Observator pentru copii nu va fi un Barnevernet românesc. Mai puţină atenţia a primit cealaltă legea, cea care va da dreptul primăriilor să impună interdicţii la folosirea autoturismelor personale, folosind deja lustruitul motiv al luptei contra schimbărilor climatice. Pe ţeavă sunt celelalte legi care vizează privatizarea a ceea ce a mai rămas în economia noastră: Poşta, Sarea, Hidroelectrica, Pădurile.

Practic, nici unul din partidele care ar trebui, chipurile, să ne reprezinte în Parlament nu se împotriveşte acestor decizii primite, în plic, din afară. Practic, toată clasa politică dovedeşte că este prizonieră unor manevre oculte prin care deciziile impuse de agenţi externi devin norma juridică în beneficiul celor care fac jocurile.

Doar nu veți crede că, în plină criză economică (da, e criză și criza se adâncește în fiecare zi), e o idee bună să vinzi companiile de stat pe un preț de nimic. Pentru că piața pe timp de criză e alta decât în plin avânt economic. Dar, desigur, piața nu are nimic de-a face cu subiectul.

Doar că băieții deștepți realizează că mai au doar câțiva ani la dispoziție și se străduiesc să prăduiască tot ceea ce mai pot. De asta vor să cumpere pe preț de nimic tot ce mai are statul profitabil și pe urmă să vândă pe bucăți sau să crească prețurile și să ne vândă aceleași servicii de câteva ori mai scump.

În vreme ce clasa politică se face că se luptă, se produce prăduiala. Atenția vi se distrage cu tot felul de fleacuri – ați văzut ce scandal de toată frumusețea au tras cu alea patru gloanțe inofensive chiar în ziua în care se votau legile cu pricina? Scandal peste scandal vi se servesc la televizor și, în vreme ce vi se umflă vena că unii vor să mute data Paștelui sau că unii l-au scuipat pe Orban, se întâmplă lucruri.

Pentru că suntem campioni mondiali la mersul după fentă.

De asta zic că e bine. Românii merită absolut tot ceea ce li se întâmplă. Poate chiar mai mult.