O grevă care nu va rezolva nimic

După ani de zile în care au așteptat să le fie mărite salariile, cadrele didactice fac grevă pentru a obține o majorare de salariu care lor le-a fost refuzată în vreme ce, de exemplu, cadrelor medicale le-a fost acordată pentru că, nu-i așa, era pandemie și era nevoie.

Eu pot să pun pariu că greva asta nu va obține nimic. Deja Guvernul a început să contraatace psihologic pe margine, dar nu asta e esențialul: România nu are bani. Exact asta o să spună autoritățile: țara nu-și permite acum să facă majoriri de salarii. Și nu pentru că politicienii și-au mărit din pix leafa. Și nici pentru că au fost crescute salariile în administrație, s-au dat ajutoare imense pentru refugiații ucraineni ori bonusuri pentru angajații din sistemul sanitar. Ci pentru că România trimite enorm de multe lucruri în Ucraina, de la combustibili la medicamente, fără să primească nimic în schimb. În afară de obișnuitele flegme în freza ale ucrainienilor, cu Bîstroe, cu minoritatea românească, cu grâul și cu restul.

În ceea ce privește contraatacul de care spuneam, au apărut experții în educație care vor plata cadrelor didactice în funcție de performanțe, “că așa e în firmele private”. Fix de-aia școala românească e un dezastru, pentru că e tratată ca o firmă privată și nu ca o instituție publică. Vreți plata în funcție de performanțe? Pregătiți-vă de primele generații de analfabeți cu 10 pe linie! Dacă atât vă aduce capul și nu știți să tratați o relație de cauzalitate, asta o să obțineți. Nu că până acum s-a obținut altceva!

Vreți un exemplu? Luați o găleată cu fundul spart și mergeți la fântână și încercați să o umpleți. Ca să nu fie discuții, patronul vă va spune că veți fi plătit în funcție de performanță, de câte găleți cu apă veți reuși să cărați de la fântână la butoi. Salariul dumneavoastră va depinde nu de munca depusă, ci de mărimea găurii din găleată.

De asta școala nu e ca o firmă, pentru că la școală nu dai la pilă, nu frezezi, nu rabotezi obiecte; rezultatul muncii nu depinde doar de profesor, ci și de elev. Iar, în România Educată, elevul nu are nici motiv și nici chef să învețe. Că dacă încerci să peticești găleata, să nu mai curgă apa, te trezești cu dosar penal.

Așadar, greva asta o să fie doar o altă vacanță pentru elevi, ca și cum nu ar fi avut atâtea de la Paște încoace. Cât despre cadrele didactice, nu știu ce e mai nasol: că politicienii plagiatori și corigenți nu consideră necesar ca profesorii să aibă un salariu decent sau că atunci când li s-a promis o leafă bună, au votat împotrivă, pe motiv că “nu vor să fie mituiți de penali”…