Moldova, o Românie mai mică

Site-ul TheGrayZone.com a publicat sinteza unor înregistrări cu oameni influenți din Republica Moldova, abordați de persoane ce s-au dat potențiali investitori și care au reușit să-i determine să spună lucruri extrem de deranjante pentru actuala administrație a țării, care pozează în campioană a Justiției și Democrației.

Înregistrările obținute de Grayzone arată o imagine înspăimântătoare a nivelului de corupție endemică și instituționalizată din Republica Moldova. Personalități bine conectate din comunitatea politică și de afaceri recunosc deschis și se laudă cu practicile corupte și schemele de îmbogățire personală. Aceste înregistrări arată cum guvernul moldovean este controlat de interese străine, precum SUA și UE, care exercită o influență puternică asupra politicilor și deciziilor guvernamentale.

De asemenea, înregistrările dezvăluie colaborarea dintre politicieni, oameni de afaceri și ONG-uri finanțate de SUA pentru a facilita corupția și a obține avantaje financiare ilegale. Există sugestii clare că politicienii influenți și factorii de decizie guvernamentali sunt dispuși să accepte mită și să faciliteze tranzacții ilegale în schimbul beneficiilor personale.

Un politician din partidul de guvernământ afirmă că Moldova este guvernată de ambasadorul SUA și controlată strict de Uniunea Europeană. Un consilier parlamentar subliniază că în Moldova există o dinamică similară cu cartelurile mafiote tradiționale. El menționează că toată puterea în țară este controlată de majoritatea politică numită “familia” și că el poate garanta sprijinul politic și de securitate pentru investitori străini.

Se dezvăluie, de asemenea, implicarea unor ONG-uri finanțate de SUA în schemele dubioase de îmbogățire a investitorilor străini. Se arată că organizația are acces direct la președinta Maia Sandu și se propune mituirea administrației ei prin canalizarea fondurilor către entități private, care ulterior le vor direcționa către partidul PAS al lui Sandu.

În final, se dezvăluie implicarea unui oligarh, fondatorul unei rețel de televiziune, care se oferă să asigure relații publice între investitorii falși și politicienii locali de decizie.

Concluzia articolului este sumbră: Washingtonul pare să adopte o atitudine relaxată față de corupție și mita la nivel înalt în Moldova, deoarece oligarhii și afacerile occidentale beneficiază de acest lucru, iar guvernul menține o poziție anti-rusă. Moldovenii par să conștientizeze această realitate, deoarece mulți dintre ei nu mai au încredere în nici o persoană publică. Simțind probabil poziția precară a marionetei lor la Chișinău, UE a anunțat în aprilie 2023 că va desfășura acolo o „misiune civilă” pentru a contracara „amenințările” rusești. Cu toate acestea, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, există o probabilitate crescută ca guvernul să cadă din cauza revoltelor interne, nu a interferențelor externe.

Grayzone este un site de știri și analiză care a fost lansat în 2015. Acesta se autodescrie ca fiind o platformă de jurnalism independent și investigativ, concentrându-se în principal asupra politicii externe și a afacerilor globale. Grayzone este cunoscut pentru publicarea de materiale care adesea contrazic și contestă narativele promovate de mass-media mainstream și de guvernele occidentale. Site-ul se concentrează pe dezvăluirea informațiilor care ar putea fi ignorate sau ascunse de alte surse de știri.