Dacă lăsăm la o parte propaganda, putem vedea câteva lucruri care se petrec în lume, legate de conflictul din Ucraina:
Europa intră în recesiune și se dezindustrializează. Conflictul din Ucraina și oprirea accesului la gazele ieftine rusești sunt doar o parte a problemei. De ani de zile, UE a adoptat o legislație care are ca efect dezindustrializarea țărilor care fac parte din Uniune. În ultima vreme, procesul s-a accelerat, pentru ca UE să atingă “neutralitatea climatică”. Pentru asta se închid procese de producție și se sacrifică sute de mii de animale. Efectul îl putem bănui.
Ucraina este epuizată militar și nu mai are putere decât pentru atacuri teroriste, după modelul ISIS, asupra civililor pentru a da bine în poze. Ofensiva de iarnă a fost amânată pentru primăvară și după ce s-a încheiat primăvara, s-a amânat pentru vară, când țara va primi avioanele F16. În timp ce rușii distrug depozitele de muniții și armament, dar și sistemele de apărare antiaeriană, trupele ucrainene bombardează ținte civile din Rusia sau fac atacuri sinucigașe pe teritoriul rusesc.
America devine tot mai agresivă și este forțată să escaladeze conflictul, în caz contrar actuala conducere de la Casa Albă pierzând orice șansă de realegere. SUA au investit bani, arme și PR în conflictul din Ucraina și a promis că va învinge Rusia. Nu-și poate permite să abandoneze sprijinul pentru regimul de la Kiev, nu înainte de alegerile prezidențiale. O retragere similară cu cea din Afganistan ar fi catastrofală pentru președintele Biden și pentru camarila abonată la contractele militare.
O escaladare a conflictului de către NATO va determina China să escaladeze, la rândul său, de teamă să nu devină victimă, după modelul Rusiei. Dacă NATO intervine în conflict, China va ataca Taiwanul. În primul rând, pentru că știe că dacă Rusia este învinsă și spartă în bucăți, China devine următoarea țintă pentru americani. Un atac asupra Taiwanului poate bloca NATO sau chiar îl poate distruge.
România se învârte în loc ca o găină beată, incapabilă să ia decizii în folosul său. Țara cheltuiește sume incredibile pentru a ajuta Ucraina și pentru a cumpăra armament care nu se știe când va veni, rămânând fără bani pentru cheltuielile necesare pe plan intern. Dacă vă place viteza cu care se mișcă Autostrada A7, nu vă bucurați degeaba, autostrada este necesară partenerului strategic ca să mute trupele debarcate în Grecia spre Polonia. Ia vedeți cum merge A13: un pas înainte, 10 înapoi.
Chiar dacă vom scăpa de intrarea în război, ne va lovi în plin dezindustrializarea europeană. Uitați-vă în magazine: marea majoritate a alimentelor vin din import. Hainele, la fel. Produsele electronice nu vin din Europa, ci din China, dar cine ne garantează că UE nu va interzice importurile din China pe motiv că sunt produse poluatoare?!