Mă scuzați că nu cad în fund de admirație

0
7

A venit Regele Carol în țară și autoritățile noastre s-au dus repede, cu caciula-n mână, să-i pupe mâna. Mentalitatea de iobag moare greu iar o țară ca România, ajunsă colonia penitenciară a Europei, generează la maxim astfel de mentalități.

Imediat după 1989, Mircea Daneliuc a realizat un film excepțional: Senatorul melcilor. Un politruc, ciocoi de rit nou, vine în circumscripție, într-un sat de munte, și are poftă de melci. Imediat, autoritățile locale intră în alertă, adună satul și mână oamenii pe dealuri, să caute melci, să-i facă pofta senatorului. Apropo, “ciocoi” vine de la “cioc”; cum numai boierii mari aveau dreptul să poarte bărbi, boiernașii, boieri făcuți la repezeală pe bază de șpagă, de cumpărare de titlu nobiliar, ca urmare a parvenirii, își lăsau un cioculeț, de unde le-a venit și numele.

Mi-a revenit în memorie scena cu țăranii scoși de polițiști și de politrucii locali să-i caute melci ciocoiului venit de la București când am văzut imaginile cu regele ieșit la iarbă verde, pe coclauri, înconjurat de tot felul de persoane.

Și mai graitoare au fost imaginile cu autoritățile noastre de la colonie, venite să pupe mâna boierului venit pe moșie. Care, cum se ciocoiește la noi, începe să aibă probleme cu coloana vertebrală și simte o nevoie presantă să se aplece în calea străinilor, fie ei și de sânge albastru, să le pupe poala caftanului, papucul sau iarba de sub picioare, în funcție de vechimea în funcție și gradul musafirului.

Cu câteva zile înainte de venirea oaspetelui la Viscri, autoritățile anunțaseră, entuziasmate, planul de a interzice mașinile în sat, pe motiv că strică imaginea, poluează și nu se potrivesc cu casele săsești. În planul lor, primit, fără îndoială, în plic, cetățenii care nu au buletin de Viscri, ar urma să-și lase mașinile într-o parcare la intrarea în sat și să meargă mai departe pe jos sau cu căruța.

Desigur, faptul că faza seamănă ca două picături de apă cu planurile denunțate de așa-zișii conspiraționiști referitoare la “orașele de 15 minute”, e doar o coincidență. Apropo, știți că, lângă Autogară, în Bacău, este planificată o parcare supraterană în care cetățenii care nu sunt din oraș și au treabă la noi ar urma să-și lase mașinile și să-și continue deplasarea cu transportul public sau pe jos?

Dincolo de acest aspect, fractura de logică este evidentă. Mașinile nu dăunează imaginii castelelor din țările cu tradiție turistică, și nu au fost interzise nici în Austria, nici pe Valea Loirei, și pot să pariez că totul este o vrăjeală menită să facă sejurul lui Carol III mai plăcut la Viscri. O măsură, să recunoaștem, pe care nici măcar Ceaușescu nu a avut curajul să o impună.

Dar care ne este vândută ca o mare realizare și o binecuvântare de către mass media mainstream.

Asta ca să știți cum vi se vor prezenta măsurile restrictive care vor fi adoptate în curând. În cazul în care ați uitat “Cântarea vaccinării” de acum doi ani.