Republica fustelor lungi

Un banc de odinioară spune că liderul de la Kremlin și cu cel de la Casa Albă, în spiritul prieteniei între popoare și a detensionării relațiilor, au făcut schimb de secretare. După câteva luni, șeful de personal de la Casa Albă o întreabă pe trimisa lor cum o mai duce. Asta răspunde că e bine, doar că tovarășii o pun să-și lungească mereu fusta. “Rezistă, te rog, e pacea mondială la mijloc”, i se transmite. La rândul său, șeful de personal de la Kremlin o întreabă pe secretara trimisă la Washington cum se mai simte. Asta răspunde că bine, doar că i se cere întruna să-și scurteze fusta. La rugămintea de a rezista întrucât sunt interese mari la mijloc, secretara răspunde înțepată: “Dacă o mai scurtez mult mi se văd… și pistolul”…

Asta ca să înțelegeți care e rolul fustelor lungi în politică: Să ascundă pistolul!

Bunăoară, fuhrerul în fustă de la Chișinău, marea iubitoare de Europa, a obținut interzicerea Partidului Șor. Decizia de scoatere în afara legii a fost pronunțată de șeful Curții Constituționale, care este tatăl unei alte fuste lungi – Olga Roșca, nimeni alta decât unul dintre consilierii prezidențiali ai Maiei Sandu. Într-o altă țară acest grad de rudenie ar fi declanșat deja o anchetă penală; nu e cazul în Moldova.

În cauză este implicată o altă fustă lungă, Evghenia Guţul, care a câștigat alegerile pentru funcția de bașkan al Autonomiei Găgăuze, pe listele Partidului Șor.

Imediat după alegeri, Maia a trimis trupele de poliție să ridice buletinele de vot pe motiv că au fost înregistrate fraude electorale. Însă, Comisia Electorală a decis să valideze alegerile. Peste poate! Conform Constituției, bașkanul devine membru al Guvernului și Maia nu acceptă așa ceva. Așa că Șor este istorie, partidul dizolvat iar parlamentarii, deși își păstrează mandatele, nu mai au voie să se afilieze la alte grupuri.

Nu cu mult timp în urmă, Maia Sandu a avut probleme cu o altă fustă lungă: Marina Tauber, candidata Partidului Șor ajunsă în turul 2 al alegerilor pentru Primăria Bălți a fost descalificată imediat după primul tur în care obținuse aproape 48% din voturi.

Mai înainte de asta, o altă fustă lungă, Reghina Apostolova, tot din partea Partidului Șor a fost scoasă din cursa pentru Primăria Chișinău pentru că o firmă care a donat bani pentru campanie ar fi primit bani din Rusia.

Dar mai există o fustă lungă, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, care a fost înregistrată în timp ce și-a amenințat colegii că va da buzna în casele lor și le va pune cătușe de față cu copiii și soțiile. Pentru a o pune în funcție, liderii partidului de guvernământ s-au pretat la niște acte care, la noi, ar fi fost considerate cel puțin conflicte de interese dacă nu cumva trafic de influență, dar scandalul de anul trecut a fost repede înăbușit.

Altfel, în Moldova e stare de urgență de un an, în continuu, ceea ce a dus la numeroase măsuri abuzive, inclusiv la interzicerea presei care nu pupă fundul măreței conducătoare, se interzic partidele care nu-i plac divinei președinte, se încearcă anularea alegerilor cu rezultate care nu sunt favorabile lui madam, procurorul anticorupție amenință că va intra cu mascații în case să-i încătușeze în fața copiilor pe aia care mișcă în front… cea mai democratie europeană ever!

Și pe urmă se întreabă de ce moldovenii vor cu rușii…