Unde au fost ONGurile de mediu?

0
17

Acum mai bine de un deceniu, în județul Suceava, unii au avut ideea de a construi o groapă în vârful unui munte. Această decizie controversată a stârnit reacții puternice, iar o societate de avocați a hotărât să se implice activ în protejarea mediului, contestând problema în instanța de judecată și invocând încălcări ale legislației de mediu.

Cu toate acestea, drumul către justiție s-a dovedit a fi plin de piedici, iar CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) a luat o decizie surprinzătoare: societatea de avocați nu a reușit să dovedească că groapa de gunoi afectează direct interesele sale. Conform dreptului român, în concordanță cu dreptul european, avocații trebuiau să demonstreze o vătămare a propriilor drepturi sau să justifice un interes legitim privat în acțiunea lor împotriva actelor administrative discutate.

CEDO a subliniat că, potrivit Convenției de la Aarhus, doar organizațiile neguvernamentale de mediu pot fi considerate având calitate procesuală în astfel de cazuri. Acest lucru ridică întrebări despre implicarea și acțiunile acestor ONG-uri în timpul construirii gropii de gunoi în inima munților. Unde erau aceste organizații atunci când era nevoie de ele? Când au oprit construcția unei autostrăzi din cauza unor gândaci sau când au închis termocentrale păreau foarte preocupate de protecția mediului…

Această aparentă selectivitate în acțiunea ONG-urilor de mediu stârnește întrebări cu privire la coerența și consecvența lor în lupta pentru protejarea mediului. De ce au intervenit cu atâta fermitate în unele cazuri și au fost aproape absente în altele? Este posibil să fie vorba despre resurse limitate sau despre o strategie bine definită de a atrage atenția asupra problemelor care prind mai bine la public?

Decizia CEDO deschide o discuție importantă despre rolul și eficacitatea ONG-urilor de mediu în protejarea mediului în România. Ar fi nevoie de o abordare mai uniformă și consecventă în implicarea acestor organizații în toate cazurile care vizează distrugerea mediului înconjurător. Protecția mediului nu poate depinde doar de anumite cazuri care devin puncte fierbinți de interes mediatic.