Dacă vreți să fiți mințiți, informați-vă din surse oficiale!

0
19

Faptul că alegem să înghițim tot ceea ce ni se servește din “surse oficiale” nu rămâne fără consecințe. Niciodată. Minciuna și manipularea produc efecte nu doar asupra victimelor care suferă fizic din cauza acestora, ci și asupra celor care rămân în zona lor de confort, acceptând narativul oficial. Ignoranța este o binecuvântare, până la urmă; te scutește de efortul de a gândi și de a te înspăimânta de ceea ce se întâmplă.

Faptul că prea multă lume acceptă explicația oficială asupra a ceea ce se întâmplă în Israel face parte din această categorie. Narativul e simplu: palestinienii = Hamas, deci e logic ca forțele armate ale Israelului să ucidă mii de palestinieni, inclusiv copii și femei, pentru că sunt teroriști. Iar cine nu acceptă această explicație, e și el un pui de terorist pentru că nu se adapă din sursele oficiale autorizate.

Numai că narativul oficial, ca orice manipulare, crapă în timp. Și nu trebuie să te uiți neapărat pe sursele arabe sau rusești ca să vezi ceea ce se întâmplă; în ultimele zile, inclusiv surse occidentale au început să-și schimbe retorica și să prezinte faptul că mii de civili au fost uciși în atacuri militare și, mai mult, spune Reuters, se întâmplă un lucru ciudat, observat de tot mai multă lume: autoritățile israeliene ordonă palestinienilor să meargă în anumite puncte pe care, ulterior, le bombardează. Asta nu e fake news, asta se poate verifica pe site-ul agenției de presă.

Deocamdată, echilibrul se menține; autoritățile occidentale încă mai pot ține sub capac informațiile despre genocidul comis în Gaza, însă nu pentru mult timp. Există manifestații aproape zilnice atât în SUA cât și în Europa Occidentală pentru a condamna masacrele inutile, în vreme ce, în cealaltă parte a lumii, așa-numitul Sud Global discută deja despre viitoare tribunale internaționale pentru crime de război. Tribunale care vor fi înființate și pentru Ucraina.

Stăm pe marginea unui hau și nu știm ce ne poate aduce ziua de mâine. Însă continuăm să ne mințim că totul va fi bine, chiar dacă orice palmă de vânt ne poate arunca oricând în prăpastie.