vineri, decembrie 13, 2024

Simplificarea educației și complexitatea ignoranței

Nimeni nu s-a întrebat serios cine are mai multă nevoie de școală: individul sau societatea? Pentru că dacă și-ar fi pus întrebarea, ar fi observat un lucru interesant: în vremurile noastre societatea are nevoie mai mult ca individul să treacă prin școală.

Un om se poate descurca mai bine sau mai rău fără educația primită în școlile publice. Evident, nu se va descurca strălucit, dar va supraviețui în vreun fel.

Societatea, pe de altă parte, are nevoie ca indivizii să primească o educație astfel încât să poată fi folosiți acolo unde este nevoie. Dar nu numai atât, un individ educat va ști să respecte legile, ierarhiile, va căuta să urce treaptă cu treaptă și va căuta să se specializeze. Va deveni nu doar un cetățean, ci și un element decisiv pentru progresul societății întrucât va contribui la binele general.

Având în vedere acest lucru, nu se poate să nu te întrebi de ce, dacă societatea are nevoie de indivizi educați, nu acționează în acest sens. De ce dărâmă edificiul educației, cât a mai rămas, și de ce pune numai bețe în roate celor care doresc să se implice în acest proces. De ce societatea insistă să scoată pe bandă rulantă numai rebuturi. De ce macină manualele, schimbă programele, scoate materii, introduce tot felul de prostii pentru a fi studiate pe motiv că elevii sunt prea proști ca să învețe lucruri complicate și, pe deasupra, leagă profesorii de mâini și de picioare, lăsându-i pradă comportamentelor huliganice ale celor mai agresivi elevi.

Ultima găselniță a siniștrilor care se ocupă cu educația este să pună camere video în clasă ca să înregistreze totul. Și ce să facă cu înregistrarea în care un elev îi dă în cap unui profesor? Să se spele cu ea pe cap?! Elevii care bat cadrele didactice nu pățesc, în general, nimic. Ba, mai mult, cadrele didactice sunt declarate vinovate pentru lipsa celor 7 ani de acasă ai elevilor.

Părinții se spală pe mâini: ei nu au nicio obligație: i-au făcut și gata! De acum statul să-i educe. Dar să nu cumva să-i abuzeze cu teme și lecții și nu care cumva să țipe cineva la odraslele care au chef de harță și de înjurat cadrele didactice! E un cerc vicios în care societatea se învârte prizonieră părinților care au trecut prin școală ca gâsca prin apă; incapabili să înțeleagă ceva au ajuns să considere că prea multă școală dăunează și, prin urmare, dacă ei n-au priceput, înseamnă că nici copiii lor nu vor pricepe. Prin urmare, școala trebuie simplificată.

Iar cine nu înțelege asta și-o ia pe cocoșată, în aplauzele repetenților cu funcții de conducere.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri