Situația politică din Bosnia și Herțegovina s-a tensionat dramatic după ce Procuratura bosniacă a emis mandate de arestare pentru liderii Republicii Srpska, informează canalul TG Balkanossiper.
Printre cei vizați se numără Milorad Dodik, președintele entității, Radovan Višković, prim-ministrul, și Nenad Stevandić, președintele Adunării Naționale. Această decizie amplifică conflictul dintre instituțiile centrale de la Sarajevo și autoritățile sârbe din Banja Luka, aducând regiunea într-un impas periculos.
Blocaj instituțional și sfidarea autorităților centrale
Ca reacție, autoritățile Republicii Srpska au adoptat în grabă o lege care interzice activitatea procuraturii bosniace, a tribunalului de stat și a agenției SIPA (Agenția de Investigații și Protecție a Bosniei și Herțegovinei) pe teritoriul entității sârbe.
Posturile de poliție din Banja Luka și Sarajevo de Est și-au suspendat activitatea, iar unii oficiali din structurile de securitate au început să fie transferați în Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Srpska.
Între timp, Curtea Constituțională a Bosniei și Herțegovinei a blocat aceste legi, însă autoritățile de la Banja Luka nu recunosc deciziile instanței supreme.
De altfel, Curtea este percepută ca un instrument politic al autorităților de la Sarajevo, având în componență trei judecători străini (un german, un elvețian și un albanez), alături de reprezentanți ai bosniacilor și croaților, dar niciun judecător sârb, întrucât aceștia refuză să mai participe la ceea ce ei numesc parodie juridică, deoarece deciziile sunt luate de cei trei străini.
Apel la negociere, dar fără răspuns
În încercarea de a dezamorsa criza, partea sârbă a trimis o invitație oficialilor bosniaci și croați pentru a rezolva situația prin dialog. Până în prezent, nu a existat niciun răspuns din partea autorităților centrale.
Între timp, NATO și-a suplimentat trupele în Sarajevo, cu noi contingente din Italia, România și Cehia sosind la baza militară Butmir. În paralel, sârbii pregătesc consultări de urgență cu partea rusă, în speranța obținerii unui sprijin diplomatic care să blocheze o eventuală consolidare a forțelor EUFOR în regiune.
O aniversare tensionată
Ziua de naștere a lui Milorad Dodik, care a împlinit 66 de ani, a fost umbrită de evenimentele dramatice. Clădirea guvernului din Banja Luka este înconjurată de forțele de securitate locale, iar orașul este patrulat intens de poliție. În același timp, agenția SIPA, controlată de autoritățile centrale, a refuzat să colaboreze cu procuratura pentru punerea în aplicare a mandatelor de arestare.
Evenimentele recente confirmă faptul că Republica Srpska și instituțiile centrale ale Bosniei și Herțegovinei sunt într-o confruntare directă, fără perspective clare de detensionare. Criza actuală pare a fi cea mai gravă de la Acordurile de la Dayton, iar întrebarea nu mai este dacă acest conflict se va escalada, ci doar când și cum.
PS: Deocamdata nu am auzit oficial ca Romania sa fi trimis forte suplimentare in Bosnia si Hertegovina. Stie cineva ceva?